TJO Konsultatsioonid

Väike-Paala 1, 11415 Tallinn
Tel 665 9525
Faks 665 9521
info[at]tjo dot ee

Otsi:
EST ENG RUS

Login
Kasutajanimi:
Parool:
Unustasid parooli?
Registreeru

  Kasulik info

Erinevad toetused

Intervjuud

Nõuanded

   1-minuti õppetund: Mida on tootmisettevõttel õppida Vormel-1-st?
   1 minuti õppetund: Me ei tohi seda klienti kaotada
   1 minuti õppetund: Viska minema see pastakas...
   Operatiivne või strateegiline plaan
   ISO 9001:2015 toob uuendusi – III osa
   ISO 9001:2015 toob uuendusi – II osa
   Kas ruumipuudus tootmises on põhjus või tagajärg?
   Kas esimene „lean-vasikas“ peab ikka aia taha minema?
   Möödalaskmistest Lean põhimõtete ja tehnikate rakendamisel
   Partiitootmine vs ühe toote voog (one piece flow)
   Kiire tootevahetus SMED tehnikaga
   Lean-tehnikate rakendamise tase tootmisettevõtetes
   Juurpõhjuste analüüsi tööriistad ja 8D raport
   LEAN Manufacturing erinevate variatsioonidega
   Tark ei torma põhimõte tootmisettevõttes
   ISO 9001:2015 toob uuendusi – I osa
   ISO 9001 – kas ainult sertifikaadi pärast?
   Dokumendihalduse lahenduste uuring

Korduma kippuvad küsimused

Kasulikud tööriistad

Kasulikku lugemist

Standarditest

ISO 9001 käsiraamat

Artiklid

Enne 2002. a ilmunud artiklid



Firmast

Konsultatsioon

Koolitus

Kasulik info

Uudised

Kuidas ohutult väljas süüa?


Märts 2008

Tänapäeva kiire elutempo tõttu on inimesed hakanud  tihti väljas sööma ja valmistoite kaasa ostma. Restoranid, kohvikud ja kiirtoidukohad peavad tagama, et nende poolt pakutav toit oleks ohutu ja täisväärtuslik.  Toitlustusasutuste valik on väga lai ning nende tase erinev. Et hoida ennast toidumürgistustest, tuleks toitlustuskohti valida ning vältida kohti, kust võite saada toidunakkuse. Selleks on olemas mõned lihtsad parameetrid, mida iga klient saab jälgida.



Millised toiduained on ohtlikud?

Haigestumist võivad põhjustada peaaegu kõik toiduained. Mõned toiduained on kõrgema riskiga, nendeks on kiirestiriknevad toiduained nagu liha, kala, piimatooted, muna, samuti toored puu- ja köögiviljad.

Toit võib sisaldada ohtlikke baktereid ja viiruseid, mida ei ole võimalik tavatoidust maitse, välimuse ega lõhna abil eristada. Haigustekitajad võivad olla toidus algselt olemas ning pole kuumtöötluse või muude töötlemisviiside ebapiisavuse tõttu hävinenud või on sinna sattunud hügieenireeglite eiramise tõttu, toidu valmistamise või serveerimise käigus.
 

Kuidas valida söögikohta?

Kui olete otsustanud toitlustuskohas süüa või valmistoitu kaasa osta, siis tuleks silmas pidada järgmisi näitajaid:

  • Kas toitlustuskoht jätab puhta üldmulje?
  • Kas töötajad näevad välja esinduslikud?
  • Kas töötajad kasutavad toiduga kokkupuutel kindaid või spetsiaalseid riistu?
  • Kas töötajad kasutavad töökoha puhastamisel puhtaid lappe?
  • Kas toored ja küpsetatud toidud on piisavalt eraldatud?
  • Kas tualetid on puhtad?

Kui kliendiala on räpane, annab see vihje, et köögis, kuhu kliendi silm ei ulatu, on asjad veel hullemad.
 

Nõuanded, mida järgida toidu tellimisel.

Kui olete toidu tellinud, pidage silmas:

  • Kuumtoidud tuleb serveerida auravana, ei tohi süüa leiget toitu.
  • Külmtoit peab olema jahe, tuleb hoida külmikus kuni tarbimiseni.
  • Eelnevalt valmistatud võileibu, rulle vms, mis sisaldavad kiirestiriknevaid toiduaineid, peab hoida külmikus või külmletis mitte rohkem kui paar tundi.
  • Ärge ostke vananenud välimusega toitu, mis paistab olevat olnud toatemperatuuril pikemat aega.
  • Hamburgerid, hakklihaga vms täidetud rullid, kana ja muud praed peavad olema korralikult läbiküpsenud ning sees ei tohi olla roosasid laike.
  • Lihalõigud, peekon, muna jms võiks olla küpsetatud vahetult enne serveerimist.


Mida silmas pidada buffeedes ja iseteeninduslikes restoranides?

Kontrolli et:

  • Kuumtoidud oleksid hoitud  marmiidis või spetsiaalses köetavas vitriinis, et hoida seda kuumas.
  • Külmtoidud oleksid hoitud jääkuubikutel või spetsiaalses külmvitriinis.
  • Igal vaagna jaoks oleks oma tõstmisvahend.
  • Värsket toitu toodaks regulaarselt juurde.
  • Et toidud oleksid varju või kaane all.
  • Et taldrikud ja tõstmisvahendid oleksid puhtad ja kuivad


Mida jälgida toidu kaasa ostmisel?

Kui te ostate toitu koju kaasa, sööge see koju jõudes kohe ära või pange külmikusse ning sööge paari päeva jooksul.

Pidage meeles!

  • Kui toitlustusasutuse töötajad ei kanna enda ega sisseseade eest hoolt, siis vaevalt nad seda toiduga teevad.
  • Kuumtoidud tuleb serveerida kuumalt ja külmtoidud külmalt.
  • Kui tekib kahtlus toidu värskuses ja ohutuses, siis on parem seda mitte süüa.


Kust saada nõu ja abi?

  • Veterinaar- ja Toiduametist  ettepanekute ja kaebuste telefonil 6054 7750 või maakondlikust Veterinaarkeskusest
     
  • Kohalikust omavalitsusest

Loomulikult on ka TJO Konsultatsioonid valmis toiduohutuse tagamisega seonduvates küsimustes nõuga abiks olema. Andke meile oma soovidest teada. Samuti pakume erinevaid toiduohutusega seonduvaid nõustamisteenuseid  ja koolitusprogramme.


TJO Konsultatsioonid

Lugege ka teisi TJO Konsultatsioonide nõuandeid